Sla over naar de inhoud

Hebben jullie al een bedrijfskoor?

Af en toe lees ik iets waar ik zó blij van word! Zo ook vandaag. In Medisch Dossier van deze maand (jaargang 13, no. 9) staat het artikel ‘Zing voor je lust én voor je leven’. De ondertitel: ‘Lange tijd is zingen beschouwd als heilzaam voor de geest, maar volgens de laatste stand der wetenschap heeft zingen ook een meetbaar gunstige invloed op het lichaam. Nou en of!’

Mijn hart maakt een sprongetje van blijdschap en met een brede lach op mijn gezicht lees ik het artikel. Yes! Iedereen weet eigenlijk wel dat je van zingen blij wordt.

Kinderen zingen van nature allemaal en niemand die zich druk maakt over toon- of melodie-vastheid. De schoolmusical is de hoogtepunt van het jaar. Samen zingen voelt goed, je wordt er vrolijk van. Alleen zingen is ook fijn, meestal doe je dat omdat je je goed voelt. Wat is er heerlijker dan keihard meeblèren met de radio wanneer je in de auto zit en niemand hoort dat je de hoge noten nog niet eens benadert.

Afgelopen weekend logeerde mijn neefje van 15 maanden bij ons. Het was prachtig weer en mijn lief en ik lieten, samen met ons neefje, de honden uit. Normaal bespreken we dan het boodschappenlijstje, het programma voor die dag, of de nieuwste plannen voor onze website. Nu bekeken we de omgeving door de ogen van dat lieve kleine mannetje én we zongen kinderliedjes. Geen serieus gedoe, lachen en zingen en genieten.

Samen zingen schept een band
Tijdens Big Improvement Day 2011 (BID) mochten we met z’n allen zingen onder leiding van Jan Kortie. BID is al leuk, en het samen zingen droeg extra bij aan het goede gevoel. Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat samen zingen de mens goed doet en uiteraard wordt het effect versterkt wanneer je dit herhaaldelijk doet. Lid worden van een koor is helemaal geen slecht idee. Je gemoedstoestand verbetert erdoor. Dit wordt prachtig geïllustreerd door de film: ‘As it is in Heaven’. Een heerlijke feelgood movie, die ik je zeker aan kan raden.

 

Lichaam en geest zijn één is de holistische gedachte van waaruit veel alternatieve geneeswijzen het menselijk welzijn benaderen. Ik sta daar volledig achter. Daarom vind ik het zo goed dat de reguliere geneeskunde dit fenomeen ook steeds meer en beter gaat onderzoeken.

Wat blijkt: COPD, hypertensie (hoge bloeddruk), chronische pijnklachten, gevolgen van een beroerte, ziekte van Parkinson, hart- en vaatziekten, de werking van de hersenen en zelfs snurken, zijn allemaal symptomen en aandoeningen die verbeteren door zangtherapie.

Wat fijn voor de ziekenfondsen!
Want wat een kostenbesparingen zal het opleveren wanneer je je aan kunt sluiten bij het Ziekenfondskoor. Ik zie het al voor me het CZ-koor en het VGZ-koor treden op bij de locale fondsenwerf-avond, waar de nadruk steeds minder op zieke medemensen ligt, en steeds meer bij het ontdekken van mogelijkheden om mensen de weg naar blijere en gezondere levensstijlen te tonen.

Bedrijven richten naast het zaalvoetbal team ook een bedrijfskoor op en al gauw wordt de bedrijfshockey competite aangevuld met korenslag voor bedrijven in de regio. GAAF!

En ondertussen voelen we ons steeds gelukkiger met als prettige bijwerking dat we ook steeds gezonder worden.

Ik zou zeggen: zing lekker mee!

 

 

Een superfijne, blije en gezonde dag toegewenst!

Marina Schriek

Oja, voor wie denkt dat ‘ie niet kan zingen, haal ik graag Jan Kortie aan: “Wie kan praten, kan ook zingen en wie kan lopen, kan ook dansen!”

www.medischdossier.org
http://www.medischdossier.org/archief/jaargang_13/nummer_9/artikel_766/zing_voor_je_lust_en_je_leven.html
www.bigimprovementday.nl
www.jankortie.nl

Published inBlogGelukkigGezondheidZakelijk

4 Comments

 1. Lilian Lilian

  Marina,
  Vandaag begon een collega spontaan een lied te zingen over een tante uit Marokko naar aanleiding van een situatie op het werk. Dat werkte zo op ieders lachspieren. Ik moest meteen aan jouw blog denken.
  Ik ben jarenlang dirigente geweest van kinderkoren en heb zelf ook op koren gezongen en inderdaad ‘zingende mensen zijn gelukkige mensen’.
  Lilian

 2. Lilian Lilian

  Marina,
  Ik heb deze blog gelezen n.a.v. jouw twitter hierover. Wist niet wat me te wachten stond. Maar ik onderschrijf het helemaal. Zeker het hieronderstaande citaat uit jouw blog “Ik gun iedereen en vooral mezelf elke dag een ‘Ivo Niehe’-momentje. Want wanneer mijn ogen zo stralen van enthousiasme en bevlogenheid op enig moment van de dag, dan kan die dag zeker niet meer stuk. En ik weet zeker dat wanneer we daar allemaal naar streven, de wereld nog mooier en leuker wordt!”
  Lilian

 3. Oh ja, ‘Mijn tante uit Marokko, ja die komt’ is zo ongeveer het lijflied van mijn familie van moederskant. Geen bruiloft wordt gevierd zonder enige variant op dit nummer: ‘Je hebt veel tantes en ze komen allemaal’.
  Je hebt zo weinig nodig om plezier te maken! En zingen werkt aanstekelijk, bij mij wel 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *