Sla over naar de inhoud

Mijn welgemeende complimenten!

In mijn optiek is het zo simpel om gezond en wel te leven en te werken. We hebben alleen niet geleerd hoe. Een van mijn handreikingen aan ondernemers is het introduceren van het geven van complimenten. Het principe is simpel. Wanneer je succes gekend hebt, wil je graag meer succes. Het is net als hele lekkere koffie of chocola of drop of….(vul in waar jij jezelf graag mee verwend). Eén kopje maakt je dag goed en het is heerlijk om elke dag een kopje heerlijke koffie te drinken. Zo is het ook heerlijk om dagelijks succes te ervaren.

Succes ervaren voelt fijn. Het geeft je zelfvertrouwen, je wordt vrolijk van, je gunt anderen ook succes, je deelt je succes met je omgeving. Wanneer je regelmatig succes ervaart, ga je het heel normaal vinden dat je succesvol bent. Je verwacht succes. Wanneer weet je dat je succesvol bent? Wanneer je een order gescoord hebt of je je targets gehaald hebt of wanneer je clubkampioen geworden bent of wanneer je dochter stellig verklaart dat ze later alleen met jou wil trouwen omdat ze zoveel van je houdt?

Ja zeker, dan ben je succesvol, maar voel je je ook succesvol of voel je misschien stress en twijfel of je de volgende keer wel weer je targets kunt halen. Neem je wel de tijd om even stil te staan bij je succes? Want succes is vooral een gevoel. In heel je lijf voel je het succes, je bent succes. Maar wie niet stil staat bij dit gevoel is het zo weer kwijt en gaat weer op in de waan van de dag en jaagt door achter het volgende doel aan dat lonkt.

Het gevoel van succes dat je in heel je lijf kunt voelen, is een enorme stimulans voor je afweersysteem. Alle cellen van je lijf voelen mee en delen in je succes. Wanneer je steeds het gevoel hebt tekort te schieten, vormt dit juist een aanslag op je afweer systeem. Je zult eerder vermoeidheid ervaren, minder flexibel zijn, minder vrolijk en dit werkt op je lichamelijke conditie door.

Succes boost
Dus werkgevers: geef je mensen en jezelf een ‘succes boost’ en start meteen met het overvloedig complimenteren van alles en iedereen in je omgeving. Wij zijn dit niet gewend in Nederland, dus stap over je gêne en doe het gewoon en vraag je medewerkers om het ook te doen. Overkom het stadium van lacherigheid en zet het op de dagelijkse agenda: ‘Heb jij nog complimenten uitgedeeld vandaag?’ Je kunt over alles een compliment geven. Dat iemand altijd zo fijn op tijd komt, dat iemand z’n afspraken nakomt, dat iemand de moeite neemt om ideeën te delen, dat iemand een stralende lach heeft.

Probeer het eens vier weken en sta dan even stil bij de sfeer in je bedrijf. Is die veranderd, wordt er meer gelachen, beter samengewerkt, meer positiviteit uitgestraald naar klanten, afnemers en onderling. Is men minder tijd kwijt met zeuren en zaniken en interne politiek?

Truffels – Haarlem
Ik maak graag van de gelegenheid gebruik om mijn overvloedige complimenten te geven aan een restaurant waar ik laatst zo heerlijk gegeten heb. Bij Restaurant Truffels in Haarlem werden we op een bijzondere manier vriendelijk en voorkomend onthaald. Het eten was voortreffelijk, een supergoede prijs-kwaliteit verhouding en de samenwerking tussen keuken en bediening was hartverwarmend. Deze mensen hebben liefde voor hun vak en dat is in alle details terug te vinden. HEERLIJK! Lieve mensen van Truffels, nogmaals heel hartelijk bedankt en mijn welgemeende complimenten voor jullie restaurant met alles erop en aan!

Marina Schriek – burnout specialist

Mijn bedrijf is gespecialiseerd in behandeling en preventie van burnout. Ik adviseer ondernemers over manieren om hun ziekteverzuim drastisch te verlagen. Meer tips om ziekteverzuim te voorkomen, kun je via deze link http://bit.ly/StuurTips aanvragen. Wil je meer weten, kijk dan op www.deopening.nl.

Published inBlogGelukkigGezondheidGroen denken en doenZakelijk

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *