Sla over naar de inhoud

De kracht van vrouwen

Ontwikkelingswerkers weten het al lang. Wil je op duurzame wijze verbeteringen voor elkaar krijgen, ga dan in gesprek met een paar vrouwen. De vrouw, vaak moeder en verantwoordelijk voor het reilen en zeilen binnen het gezin heeft een sleutelpositie om werkelijk veranderingen door te kunnen voeren. In Australië zag ik bij aboriginal gemeenschappen de kracht van vrouwen. Op plekken waar men alcoholmisbruik  effectief uit wist te bannen, lag de sleutel tot succes steevast in samenwerking met en van vrouwen. Die hebben uiteindelijk ook het meeste last van dit soort problemen én het meeste baat bij de verandering.

Moet het persé een vrouw zijn?
Nee hoor, mannen kunnen het net zo goed,mits de kwaliteiten die meestal als mannelijk bestempeld worden, in balans zijn met de kwaliteiten die vaak als vrouwelijk bestempeld worden. Het mannelijke en het vrouwelijke moet in evenwicht zijn voor een goede balans. Mannelijke kwaliteiten zijn die van de jager: doorzettingsvermogen, jachtinstinct, vechtersmentaliteit en de absolute wil om te winnen. Daar tegenover staat het vrouwelijke, de zachte kant die belang hecht aan saamhorigheid, verbinden en verzorgen. Het mannelijke aspect richt zich meer op winst op de korte termijn. Het vrouwelijke aspect beziet het geheel en is daarmee meer gericht op de lange termijn. Sla je door naar de ene of de andere kant, dan raak je uit balans.

De huidige crisis in de economie is het gevolg van overmatige nadruk op de mannelijke kwaliteiten in de westerse maatschappij. Jeroen Smits bestudeerde de val van ABN AMRO en komt in zijn boek De Prooi o.a. tot de conclusie dat als in de raad van bestuur maar twee vrouwen zitting hadden gehad, het meneer Rijkman Groenink nooit gelukt zou zijn om deze ooit solide bank naar de filistijnen te helpen. Waarom? De vrouwelijke pool ontbrak en daarmee de balans die nodig is om niet uit de bocht te vliegen.

Vrouwen zijn aan slag
De Universiteit van WageninVrouwen van Nu Foodbattle - de kracht van vrouwengen heeft nu,heel slim, Vrouwen van Nu aan zich weten te binden voor het project FoodBattle. In Nederland verdwijnt veel eten in de prullenbak, maar liefst 50 kilo per persoon, per jaar. Dat vertegenwoordigt niet alleen een waarde van ruim 150 euro, maar ook alle energie, water en de arbeid die nodig was om het voedsel te telen, bewerken en vervoeren. Uit eerdere ervaringen blijkt dat het mogelijk is om minstens 20% minder eten weg te gooien. Goed voor je portemonnee én voor het milieu.

Foodbattle
Zo’n project verdient alle aandacht en steun van velen. Wil je ook mee doen?
Aanmelden voor de FoodBattle kan van 10 tot 28 februari 2014 via www.vrouwenvannu.nl
Wie meedoet, weegt drie weken lang hoeveel eten je weggooit en houdt dit bij in het FoodBattleDagboek. Tussendoor ontvang je praktische tips bij het kopen, koken, bewaren en weggooien van voedsel, om zo minder te verspillen.

Voor alle vrouwen én mannen die met hun kracht bij willen dragen aan een wereld zonder verspilling!

Ennuh: zegt  het voort!

 

Marina Schriek

 

Ps. Er zijn ook nog prijzen te winnen 😀

Meer informatie is te vinden op:

www.vrouwenvannu.nl
www.voedingscentrum.nl
www.milieucentraal.nl/voedselverspilling

Published inBlogGroen denken en doen

2 Comments

  1. Hallo Marina,

    Inmiddels is de Vrouwen van Nu FoodBattle afgerond. Met een mooi resultaat. Er hebben ruim 500 huishoudens (1200 deelnemers) meegedaan. Zij gooiden veel minder weg dan de gemiddelde nederlander die 47 kg. per jaar weggooit. Deze groep gooide bij de start van de FoodBattle ruim 11 kg per jaar weg en wist daarop in drie weken nog 30% te besparen! Hoe? Onder andere door te winkelen met een lijstjes, vooraf te checken wat er nog in huis is en restjes creatief te verwerken. Andere organisaties gaan nu het stokje overnemen van Vrouwen van Nu, onder andere het Haags Milieu Centrum, vrouwenorganisatie Passage en CDA-vrouwen.

    Groet, Judy Cerfontaine

  2. Marina Marina

    Beste Judy,

    Dank voor deze update en gefeliciteerd! Wat een mooie resultaten. Ik kan me zo voorstellen dat 1200 deelnemers samen een flinke steen vormen die veel kringen in het water maakt. Zo werkt het natuurlijk ook.
    Vrouwen delen informatie en goede tips met elkaar en ‘besmetten’ daarmee de samenleving met verbeteringen, die op het niveau van één huishouden een druppel op de gloeiende plaat lijken. In werkelijkheid vormen al die druppels samen een krachtige impuls tot verbetering.
    Hulde voor jullie initiatief!

    Hartelijke groeten,

    Marina Schriek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *