Sla over naar de inhoud

Het huiswerk dilemma

Zelf heb ik geen kinderen, maar ik hoor het mijn moeder nog vragen: “Heb je je huiswerk al gemaakt?”. Het belang dat ouders en verzorgers en natuurlijk ook docenten aan huiswerk hechten, staat in schril contrast met het, bij vele kinderen, ontbrekende enthousiasme over het maken van hun huiswerk. Die kinderen weten nog niet wat hun ouders wel weten: door te doen, leer je het meest.

Stages maken het verschil
In een wat later stadium mogen de jongelui hun boekenwijsheid in de praktijk uit gaan proberen. Tijdens stages ervaren studenten wat het geleerde in de praktijk betekent en dan gaat het allemaal een beetje leven. Een leraar die er echt voor gaat én die het voor zichzelf leuk wil maken, maakt van zoveel mogelijk manieren gebruik om de te doceren stof, levend te maken.

Laatst sprak ik twee ondernemers op leeftijd en het gesprek kwam op educatie. Beide heren hadden moeite gehad met wiskunde op school. Ze waren destijds ‘gered’ door hun docent. De ene kreeg de opdracht zelf een rekenliniaal te maken. Hij knutselde graag en zo kon hij het nuttige met het aangename verenigen. De andere man had een docent die mooi kon vertellen. Met een prachtig avontuur van zeezeilers, die overvallen werden door piraten, met alle gevolgen van dien, voor de voorraad aan boord, de belading, de snelheid van het schip en de tijd tot ze weer land in zicht kregen, leidde deze docent de kinderen door alle rekensommen die ze moesten leren en begrijpen. Die mannen waren de 50 ruim gepasseerd, maar waren nu nog steeds blij en dankbaar met de moeite die hun docent genomen had om hen op een leuke manier door die moeilijke berekeningen te loodsen.

Zonde van al die moeite!
In het onderwijs is veel afhankelijk van de docent die je treft en in het bedrijfsleven werkt het niet anders. Nog steeds komt het voor dat organisaties hun medewerkers opschepen met saaie cursussen die niet tot de verbeelding spreken. Het barst van de symposia waar over belangrijke onderwerpen gesproken wordt en ‘best practices’ gedeeld worden. Maar het blijft bij horen zeggen en als dan puntje bij paaltje komt gaan de deelnemers weer over tot de orde van de dag, zonder dat hun deelname aan de training of het symposium, werkelijk tot een verschil leidt.

Het kan echt anders!
In 2009 hoorde ik voor het eerst over Eagle’s Flight, het trainingsbureau dat wereldwijd trainingen verzorgd volgens de ‘ervarend leren’ methode. En vorige maand was ik eindelijk in de gelegenheid om kennis te maken met deze methode. Met 50 personen, maakten we een reis door de woestijn. We moesten op pad om goud te gaan delven in de bergen. Wat een avontuur! Er kon van alles en nog wat misgaan en dat maakte dat alle deelnemers hun stinkende best deden om er een succes van te maken. Eagle’s Flight noemt het een simulatie, ik noem het een spel! In het spel (de simulatie) zitten veel verborgen lessen en dus was het super leerzaam en ondertussen voelde iedereen zich stiekem een beetje Indiana Jones. Wat een superleuke middag had ik en hoe makkelijk was het om achteraf te weten wat ik allemaal geleerd had. Ik had het zelf ervaren en daarom was het vanzelfsprekend om het geleerde direct toe te passen in de praktijk van alledag.

Meer kan ik er echt niet over vertellen, dit moet je meemaken!

Zoals je misschien weet ben ik gespecialiseerd in behandeling, maar ook in preventie van stress-gerelateerd verzuim, m.n. burn-out. Deze ervarend leren simulatie valt in de categorie preventie. Hoe zekerder iemand van zichzelf is, hoe beter. Alles wat je, als werkgever, kunt doen om zelfkennis en zelfverzekerdheid te bevorderen doet je medewerker, maar vooral ook, jouw organisatie goed. Dat kan op vele manieren en de reis door de woestijn is er één van. Maar dan wel één die superleuk en daarom een absolute aanrader is.

Queen of the Desert
Ik ben er zo enthousiast over dat mijn bedrijf de trainingen van Eagle’s Flight in onze portfolio opgenomen heeft. Heb je interesse in een vrijblijvende kennismaking, mail me dan even. Ik stuur je graag informatie toe. Je kunt ook rechtstreeks een simulatie boeking maken voor jouw team bij de Eagles Flight organisatie. Omdat je deze blog gelezen hebt, krijg je een extra toepassingssessie gratis, wanneer je het geheime wachtwoord noemt 😉 en dat is: (Marina, Queen of the Desert). De komende mogelijkheid  voor de gratis kennismaking is woensdagmiddag 25 september 2013! Klik op deze link, dan kom je bij het aanmeldingsformulier.

Oja, heb of ken je kinderen die hun huiswerk niet willen maken, help ze dan een beetje. Zoek samen naar manieren die het interessant maken voor hen. Het leven mag echt leuk zijn, zelfs als je op school zit!

Marina Schriek

 

Published inGezondheidZakelijk

2 Comments

  1. Ha Marina,

    Mooi blog weer! Ik geloof ook echt in de kracht van het ‘ervarend leren’. Volgens mij volstrekt onmisbaar als het gaat om het leren omgaan met wat het leven je brengt. Ik zie en ervaar dat steeds weer opnieuw, iets wordt pas echt ‘waar’ als je het ook ervaart.

    Ik had nog nooit van Eagle’s Flight gehoord en je maakt me erg nieuwsgierig naar hun aanpak.

    Hartelijke groet van Jacqueline

    • Hé Jacqueline,
      Dank! Ik kan me helemaal voorstellen dat dat ook precies is wat jij doet in jouw praktijk. Laten ervaren hoe het voelt wanneer je een andere houding aanneemt. Je weet het, ik ben helemaal fan van jouw oefening om nek- en schoudergebied los te maken. Daar maak ik nog bijna dagelijks dankbaar gebruik van! En ik geef ‘m ook door aan mijn cliënten.
      Ik had al wel gehoord van Eagle’s Flight, maar was niet eerder in de gelegenheid een keer deel te nemen. Nu het eindelijke zover was, werden alle verhalen die ik al gehoord had bevestigd. Het is leuk, meer dan dat. En het is leerzaam. En ja, doordat je het ervaart, is het een hele andere leerervaring dan er alleen over praten of het in een boek lezen.
      Doe een keer mee, dan kun je het zelf meemaken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *