Sla over naar de inhoud

Pas op: sluipmoordenaar op de loer!

Tijdens mijn hardlooprondje verbaas ik me vaak over alle rommel op straat. Waarom accepteren we al die rommel? Is het onverschilligheid?
Ik ben de eerste die je zal ontraden om alle problemen van de wereld op te willen lossen. Het lukt je niet en toch proberen is slecht voor je gezondheid. Maar onverschilligheid is niet het juiste antwoord. Onverschilligheid is als een sluipmoordenaar, je ziet ‘m niet en voor je het weet leg je het loodje. Onverschilligheid is als een kogelvest ter bescherming van je lijf en leden. Je beschermt je tegen machteloosheid, verdriet of boosheid, maar tegelijkertijd beperkt het vest je in je bewegingsvrijheid. Zo maakt onverschilligheid dat je niet écht leeft.

zwerfvuil

Zó onverschillig
Zie jij ook weleens mensen die zó onverschillig zijn, dat je ze wel door elkaar zou willen schudden? Wanneer je even door hun masker heen prikt blijken ze vooral bang en onzeker te zijn. De onverschilligheid is als een rondwarend virus dat ons leven besmet in alle geledingen. Onverschilligheid in gezinnen, relaties, op scholen, in de politiek, bij bedrijven, bij consumenten. Denk aan alle ouders die hun carrière boven hun gezin stellen. Partners die geen tijd voor elkaar maken. Buurten die er altijd uit zien of er recent een popconcert plaats gevonden heeft. Docenten die ouders van ‘moeilijke’ kinderen aanraden om hen Ritalin te geven. Artsen die oogkleppen op hebben voor succesvolle behandelingen omdat ze zgn. alternatief zijn. Bedrijven die ‘kort door de bocht’ zo goedkoop mogelijk inkopen, “omdat de consument daarom vraagt”. Consumenten die duurzame  biologisch katoenen T-shirts kopen bij de Hema en er verder niet bij stilstaan hoe duurzaam een T-shirt van 4 euro werkelijk is.

Het verschil
Natuurlijk wil je een oplossing zoeken voor een kind dat duidelijk niet goed in z’n velletje zit of voor een andere situatie. Je zult merken dat wanneer je keuzes maakt die niet alleen goed voelen voor jou, maar ook voor je omgeving en andere belanghebbenden, het nóg beter voelt voor jou. Vervang onverschilligheid met aandacht en respect en het verschil is daar. Ook jij kunt het verschil maken!

Er zijn prachtige voorbeelden van onverschilligheid vervangen door aandacht en respect, zoals het programma ‘Over de streep’ van de KRO, gepresenteerd door Arie Boomsma en de film ‘Patch Adams’ .
Wanneer ik daar naar kijk, weet ik dat ik ook het verschil wil maken. Waar een wil is is een weg!

 

Marina Schriek

 

Ps. Op 29 maart a.s. is het weer landelijke opschoondag. Je leest er meer over op de site van Nederland Schoon!
Laat zien dat je je omgeving belangrijk vindt. Wees niet onverschillig en doe mee!

Published inBlogGroen denken en doen

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *