Sla over naar de inhoud

Verantwoord schoonmaken

Mijn vorige blog ontstond spontaan toen ik op 6 januari mijn ramen stond te lappen. Ik had een lekker muziekje opstaan en opeens realiseerde ik me dat mijn besluit om in 2013 vooral heel gelukkig te zijn grote consequenties had. Zo was ik gaan ramen schoonmaken omdat ik daar zin in had. En omdat ik zo enthousiast was, had ik ook meteen alle kozijnen meegenomen. Daar heb ik speciaal ecologisch verantwoord schoonmaakspul voor van . Op basis van o.a. sinaasappelolie, een redelijk agressief spulletje, helemaal puur natuur. Het was nodig, dus ik had eer van mijn werk en al soppende nam ik ook het ergste vuil van de ruiten alvast mee. …FOUT!

Sinaasappelolie op je ruiten, dat is dus gewoon vet en dat is net wat ik niet wilde. Stom, stom, stom, dat had ik kunnen weten. Maar toen gebeurde het ….. het kon me niet schelen. ‘Dat los ik wel weer op’, dacht ik. Het is altijd beter dan hoe het was. Ook zag ik door de redelijk schone buitenkant van mijn ramen dat de binnenkant ook een wasbeurt nodig had. Ook nu gebeurde er iets vreemds. Ik dacht: ‘Ik zie wel wanneer ik daar weer aan toe kom’.

Hé, waar is de perfectionistisch ingestelde poetsverwoede vrouw gebleven die alles in een keer in orde wil maken, om er vervolgens achter te komen dat je daarna een week lang geen kracht meer hebt in je armen?

Ha! Dit is wat er gebeurt als je besluit om gelukkig te zijn. Ik ben lief voor mezelf. Ik complimenteer mezelf met wat ik gedaan heb, zonder mezelf op m’n kop te zitten voor wat ik niet doe. Cool! Ik kan het jou ook aanbevelen 😉

Dagdromen

Stel je toch voor dat meer mensen besluiten om 2013 hun gelukkigste jaar ooit te maken. En dat ze bijvoorbeeld met hun gezin af spreken: ons gezamenlijke doel dit jaar is om zo gelukkig mogelijk te zijn. Stel dat je op een onbewaakt ogenblijk loopt te haasten en te stressen en je dochter van 8 zegt: ‘maar Mama, we zouden toch gelukkig zijn?’ of wanneer je je vermoeidheid afreageert op je partner en één van jullie twee zegt terwijl je afstevent op wat normaal een fikse ruzie zou worden. ‘Ho, we willen toch gelukkig zijn, zullen we nou eens niet elkaar de schuld geven, maar ons gewoon realiseren dat we moe zijn en dit niet het moment voor discussie is’.

Of een manager van een afdeling, die begin van het jaar zegt: ‘Lieve mensen, we gaan er dit jaar weer tegenaan. Mijn speerpunt het komende jaar is om er samen met jullie naar streven dat we ons zo gelukkig mogelijk voelen. Ik wil dat jullie je gelukkig voelen bij het werk dat jullie doen, bij de samenwerking onderling en bij de samenwerking met onze klanten en toeleveranciers. Dit is nieuw en klinkt misschien niet zo zakelijk, maar ik weet zeker dat we daardoor meer plezier zullen hebben én veel succesvoller zullen zijn.’

 

Verstrekkende gevolgen

Tot wat voor situaties zou dat leiden? Hoe zou de verkoopmedewerker reageren op een klacht van een klant? Die medewerker zou zich geen moment in z’n kuif gepikt voelen, maar gewoon een zo goed mogelijke oplossing verzinnen en aan de klant vragen of de klacht zo goed opgelost is. Bij onderlinge ergernissen zou een collega kunnen denken. ‘Ik houd gewoon mijn mond een keer’ en de ander zou denken ‘ach, hij bedoelt het vast goed’. Het bespreken van mogelijke verbeteringen zou in overleg gaan en niet in de vorm van eenrichtingverkeer. ‘Heb jij een idee hoe we dit de volgende keer beter aan kunnen pakken’ i.p.v. ‘In het vervolg moet jij je anders opstellen’.

Merkwaardig wat een verstrekkende gevolgen het kan hebben om zelf of met elkaar te besluiten om zo gelukkig mogelijk te zijn. Het grappige is dat je zult merken dat je van alle kanten bevestiging krijgt dat je op de goede weg bent.  Probeer zelf maar!

Marina Schriek

Ps. Voor veel mensen betekent gelukkiger zijn, beter om kunnen gaan met stress. Heb jij meer last van stress dan je lief is of ken je iemand die gebukt gaat onder een overload aan stress. In mijn boek Gefeliciteerd met je burn-out  beschrijf ik uitgebreid hoe je je zo goed mogelijk kunt voelen, met behulp van  de STRALEN-techniek die ik ontworpen heb voor de mensen die ik begeleid. In deze methode leer je in zeven stappen hoe jij ook weer kunt gaan stralen. Via deze link kun je Gefeliciteerd met je burn-out direct bestellen.

 

Published inGelukkigGroen denken en doen

2 Comments

  1. Wow, hoe mooi! Ik had hier gisteravond toevallig een discussie over met mijn man, en jij bevestigt nog eens even dat het daar om gaat: zoveel mogelijk momenten gewoon gelukkig te zijn!

  2. Marina Marina

    Gaaf! En als je dan gelukkig bent, dan krijg je steeds die bevestiging in de vorm van… bijv. een blog dat aansluit bij je gesprekken. Mooi. En fijn dat je het deelt, daar word ik weer blij van 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *