Sla over naar de inhoud

Waarom zitten wij zo ‘vast’?

In het Ikea blaadje ‘Live’ van deze herfst staat een artikel over een project van Unicef en UNDP, dat indiase vrouwen ondersteunt door het opzetten van zelfhulpgroepen. In deze groepen helpen vrouwen elkaar met alles: leren lezen, persoonlijke ontwikkeling, financiële kennis, zakelijke vaardigheden, kennis van voeding, rechten en politiek. Een vrouw wordt geciteerd: ‘Dankzij deze groep weet ik dat ik keuzes kan maken en mijn dochter ook’.

Wow, wat een supergeslaagd project
Dagelijks werk ik met mensen die vast zitten, althans, zo voelen ze dat. Een van de belangrijkste dingen die ik hen leer is dat ze keuzes kunnen maken. Voor de vrouwen in India gaat het om de keuze tussen armoede of voorspoed.

In onze westerse maatschappij hebben we het met z’n allen heel erg goed. We zijn enorm rijk en onze vooruitzichten zijn goed. Toch zijn maar weinig mensen zich daar bewust van. Ze focussen op het nieuws dat de media dagelijks brengen en dat steeds maar weer benadrukt hoe beroerd het er wel niet voor staat met onze maatschappij en met de economie.

Een beetje perspectief graag!
Tja, ik denk dat zo’n Indiase moeder zich serieus zou afvragen, en terecht, of wij misschien van lotje getikt zijn. Zij zal zeggen: jullie hebben huizen, die ook nog eens verwarmd zijn en een eigen toiletvoorziening hebben. In ieder huis is koud én warm stromend water beschikbaar. En de hele dag en zelfs ‘s nachts is er elektriciteit. Voor wie in nood komt is hulp beschikbaar en wie tussen wal en schip valt wordt, in de meeste gevallen, door de betrokkenheid van de gemeenschap ondersteund. Je kinderen kunnen naar school, zelfs nadat ze 12 jaar oud zijn. Die vrouw zal je vragen: ‘zie je dan niet hoe rijk je bent?’
Misschien kunnen wij van haar leren dat wij ook altijd de keuze hebben.
‘Wil ik me richten op wat er allemaal goed gaat in mijn leven?’ Daar word je als vanzelf heel vrolijk van. ‘Of kijk ik naar wat er mis is of ontbreekt?’ Dat zorgt voor ontevredenheid en frustratie: niet zo’n lekker gevoel.

Besef dat je altijd kunt kiezen en zo de ‘mindshift’ kunt maken naar een goed gevoel. Door simpelweg even stil te staan bij jouw rijkdom: alle lieve mensen in je leven, je huisdieren, je dak boven je hoofd en alles wat je bereikt en opgebouwd hebt. Wees oprecht dankbaar voor de rijkdom in je leven en je zult je heerlijk voelen.

Er gaat altijd zoveel meer goed dan fout
Stel dat er iets fout gaat, realiseer je dan hoeveel er goed is gegaan die dag, die week, die maand, je hele leven. Er gaat altijd zoveel meer goed dan fout.
Wanneer je het niet zo ervaart, komt dat doordat je al je aandacht geeft aan dat wat ontbreekt in je leven. Ook dat is een keuze, zelfs als je dat (nog) niet beseft.
Ik hoop dat je net als de Indiase vrouwen ontdekt dat vooruit kijken, hoop voelen en je richten op mogelijkheden, je hele leven kan veranderen.

Het vermenigvuldigingseffect
Het gaat zelfs nog verder dan dat. Elke stap voorwaarts die vrouwen zetten, zie je terug in hun gezin én in de gemeenschap waarin ze leven. Dit wordt het vermenigvuldigingseffect genoemd: opgeleide vrouwen trouwen later en krijgen minder kinderen, die dan weer gezonder en beter opgeleid zijn en beter toegerust zijn om hún gezin te verzorgen. Zo wordt de armoedecirkel doorbroken.

Ik hoop toch zo dat jij er vandaag voor kiest om stil te staan bij alles waar je dankbaar voor kunt zijn. En morgen en overmorgen en…
Wanneer jij dat doet en je gaat je beter voelen, zul jij anderen inspireren om hetzelfde te doen, en zo voort, en zo voort.

Zou het ons dan lukken om de cirkel van ontevredenheid die de westerse maatschappij in de greep houdt te doorbreken?!

Probeer het eens: je zult je heerlijk voelen! Gun het jezelf!
Ik gun het jou in ieder geval van harte en ik ben jou super dankbaar dat je de tijd nam om mijn artikel te lezen.

Marina Schriek, burn-out specialist

* Het artikel is te lezen via deze link. Kies ‘Herst 2011’ en kijk op pagina 62 tot 64.
http://www.ikea.com/ms/nl_NL/ikea_family/browse_all_ikea_family_live.html
* Achtergrondinformatie over het project:
http://ikeafoundation.org/ourpartners/partnerpage/#undp
* De Ikea foundation heeft de ambitie om met haar partners in 2015 2,2 miljoen vrouwen bereikt te hebben in 16.000 dorpen, verspreid over 4 staten in India.

Een paar suggesties om dankbaar voor te zijn (mijn lief heeft meegeholpen met deze opsomming ;-))

  • 24/7 gratis toegang tot alle soorten muziek die je je kunt wensen via je radio
  • gratis toegang tot kranten, tijdschriften en meer boeken dan je ooit kunt lezen in de openbare bieb
  • stromend water en hygiënisch sanitair in alle steden en dorpen in Nederland
  • infrastructuur, je kunt overal veilig naar toe reizen
  • veiligheid, ondanks dat we onder zeeniveau wonen, kunnen we vol vertrouwen gaan slapen
  • politie, brandweer, ambulancediensten zijn er om je te helpen wanneer dat nodig is
  • uitgebreid openbaar vervoer netwerk, zelfs in Lage Zwaluwe kun je komen met trein en bus
  • we hoeven geen hout te sprokkelen voor warmte, elk gebouw heeft een cv met gas-aansluiting
  • 24 uur per dag stroom, zonder noemenswaardige spanningspieken
  • uitgebreide voorzieningen voor de zieke en mindervalide mens, voor ouderen én jongeren en alles ertussen in.
  • elke week wordt al ons huisvuil opgehaald
  • en het misschien nog wel het mooiste van al: internet. Iets meer als 15 jaar geleden was het ondenkbaar dat je de hele wereld over kon surfen, vanuit huis heb je toegang tot onnoemelijke hoeveelheden informatie van over de hele wereld.
    Van je favoriete band, de mooiste plekjes waar ook ter wereld, tot de hersenspinsels van deze burn-out coach: het is allemaal binnen handbereik
  • ……
  • ……
  • ……
  • Vul zelf maar aan en help anderen op ideeën!

 

Published inBlogGelukkigGezondheid

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *