Sla over naar de inhoud

Zwartepieten

De 4e CleanDrinks Breda staat gepland voor 23 november a.s. Het begint alweer een beetje te kriebelen. De eerste bespreking heeft al plaatsgevonden, briefjes met plannetjes liggen klaar. En wanneer ik mijn gedachten laat dwalen naar deze komende editie, denk ik ook aan de nieuwe studenten. Wat voor club krijgen we deze keer, hoe zal het gaan?

Ik denk aan de andere keren en wat mij zo opgevallen is en moeilijk vindt. De studenten werken in groepjes aan verschillende projecten om ervaring op te doen en te leren. Maar wat ze vooral niet willen is fouten maken. Ik heb hen daar op aangesproken en dan zeggen ze ook: Wij leren op school om ons als professionals te gedragen en wij worden niet geacht om fouten te maken.
Ik vind het lastig werken met mensen die geen fouten willen maken. Ze houden zich in, komen niet tot actie. Ze dekken zich in en proberen niets uit. Werkt ons schoolsysteem echt zo? Je begint met een 10 en voor elke fout worden punten afgetrokken.
Volgens mij doen we onze jeugd een veel groter plezier door te werken met een systeem waar je punten opbouwt voor wat je goed doet. Iedereen begint bij nul en heeft de kans punten te vergaren door te leren, te proberen en te doen. Het zou niet alleen een stimulerend systeem voor scholen zijn, het zou een prachtige impuls voor onze hele maatschappij zijn.

Waar gewerkt wordt vallen spaanders
Want die jongelui die geen fouten durven maken komen te werken bij allerlei organisaties, waar ze nog steeds geen fouten willen maken.
Natuurlijk gaan er toch dingen fout en dan gaat men op zoek naar ‘de schuldige’. Ook in al die organisaties gaan mensen zich indekken en proberen de verantwoording voor een ‘mislukking’ van zich af te schuiven. Zo’n fout, in welke orde van grootte dan ook, is vooral heel erg vervelend. En dus proberen mensen zo snel mogelijk over te gaan tot de orde van de dag.
Met als resultaat dat niemand er iets van leert.

In de politiek is het al niet anders. Wanneer er iets anders uitpakt dan verwacht gaat het grote schuiven beginnen. Den Haag gaat ‘zwarte-pieten’, net zo lang tot een geschikte kandidaat gevonden is om de zwarte piet aan toe te delen. In het engels noemen ze dat ‘The Fall Guy’. Het vervelende is dat Zwarte-pieten, veel tijd en energie kost, niet echt tot iets leidt en vooral niets oplost.

Zullen we Geert Wilders maar weer de schuld geven?
Ik zie met grote verbazing tweets voorbij komen die impliceren dat Geert Wilders medeschuldig is aan het drama in Noorwegen. In Noorwegen wordt druk gezocht naar ‘de schuldige’ die ervoor gezorgd heeft dat dit heeft kunnen gebeuren.

Willen we dit echt?
Je wilt toch helemaal niet voorbereid zijn op zo’n drama zoals zich dat recentelijk in Noorwegen afspeelde? Dat kan toch ook helemaal niet.
Al die doden en gewonden. Hoe kun je daar nog iets positiefs uithalen, wanneer je het probeert af te doen met wijzen naar ‘schuldigen’ en het uit de functie ontheffen van een af andere politiechef of minister?

Niemand heeft schuld aan dit debacle, niemand heeft gekozen voor dit scenario. Behalve de dader zelf natuurlijk, die had wel de keuze. Blijkbaar heeft onze maatschappij hem tot niets beters weten te inspireren. Zou onze cultuur waarin je geen fouten mag maken daar aan bij hebben gedragen?

Bijzonder
Wat ik heel bijzonder vind is dat er in Noorwegen heel veel goed is gegaan. Nu en ook al de andere jaren van het leven van Anders Breivik. Ik ben blij en trots dat in al die misère mensen opstonden die te hulp schoten. De media wil hen afschilderen als helden, maar zo zien zij het niet, ze deden gewoon wat ze voelden dat goed was.

Mogen we erop vertrouwen dat er mensen voor ons opstaan wanneer dat nodig is?
Zijn we zelf bereid om op te staan wanneer het nodig is?
Moed, durf, doorzettingsvermogen, compassie, anders mogen zijn en creativiteit zijn nodig.
Dát brengt ons dichterbij elkaar.

Een mooie toekomst maken we samen!

Hier nog een prachtige TedTalk van Sir Ken Robinson over educatie.

Marina Schriek

Published inBlogGelukkigZakelijk

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *