Categories: GelukkigGezondheidGroen denken en doenZakelijk

Te duur

Een collega ondernemer vertelde me deze week dat hij baalde van zijn accountant. Die had geïnformeerd naar de prijzen van zijn producten en had zonder veel omhaal gezegd dat hij te duur was. Hij twijfelt nu: is mijn prijsstelling goed? Om de discussie aan te wakkeren, zei ik: “je bent juist veel te goedkoop.” Veel bedrijven en ondernemers proberen hun kosten zo laag mogelijk te houden en hun prijs zo hoog mogelijk, dan verdienen ze optimaal.

Mijn vraag is dan: voelt het goed om dat zo te doen? Je kunt je natuurlijk een bult lachen omdat jij weet dat je spul, dat een habbekrats gekost heeft, verkoopt voor de hoofdprijs. Maar wanneer je afnemer dat ook ontdekt, dan lach je niet meer, want dan ben je die klant kwijt. Bovendien, wanneer je bij het inkopen je leverancier zover uitknijpt die die geen gezonde business meer kan runnen, kun je jezelf op de borst kloppen voor je scherpe inkoopbeleid, maar raakt ergens in de keten een ander in de problemen.

Onze collectieve westerse wens voor spullen, die we graag zo goedkoop mogelijk verkrijgen; we zijn allemaal dol op aanbiedingen en kortingen, niet waar?, leidt tot excessen op andere plaatsen en op een moment dat ergens in de toekomst ligt. Ons credo lijkt vaak: wie dan leeft, wie dan zorgt. Bovendien: het is toch niet mijn verantwoordelijkheid dat bijv. koffieboeren zo weinig betaalt krijgen voor hun product dat ze ontwikkelingshulp nodig hebben om te overleven. Veel producten van alledag laten na gebruik onafbreekbare gifstoffen in ons ecosysteem achter, waardoor nu al gezondheidsproblemen ontstaan, die voor generaties na ons nog groter zullen zijn, maar we staan er zelfs niet bij stil.

Juist onze verzameldrift van spullen en onze hang naar gemak, tegen een zo laag mogelijk prijs, levert enorme problemen op. Op zoveel gebieden: gezondheid, welvaart, inkomensverdeling, milieu, mensenrechten, arbeidsomstandigheden, en ga maar door. En dan is de prijs te hoog. Ecologische producten zijn duurder, fairtrade producten ook. Voor biologisch vlees betaal je fors meer, maar is het te duur?

Je voelt je er goed bij!
Gelukkig komen er steeds meer producten op de markt waarvan de achtergrond in zijn geheel of zoveel mogelijk duurzaam is. En steeds meer mensen worden zich bewust dat hun koopbeslissing doorslaggevend is in hoe snel bedrijven duurzamer te werk zullen gaan. Er is zoveel mogelijk en geloof me, het voelt zoveel beter wanneer je er af en toe eens rekening mee houdt. En van het een komt het ander, want het werkt aanstekelijk.

Waar kun je beginnen?
Probeer producten te kopen die het milieu ontlasten, koop regionale producten. Wanneer iets toch van ver komt, let dan op dat je fairtrade koopt. Is het niet duidelijk, informeer er dan naar bij de verkoper. Graag attendeer ik jullie op het bestaan van cradle to cradle toiletpapier. Het is te koop onder de merknaam Satino Black en wordt geproduceerd door Van Houtum in Swalmen, die naast het cradle to cradle keurmerk ook een RedDot award binnengehaald heeft, chapeau!Voor bedrijven verkrijgbaar bij de groothandel en sinds kort ook bij natuurwinkels voor consumenten. Een prachtig voorbeeld dat het zeker mogelijk is om duurzaam te produceren! Vraag er naar!

Wil je meer weten en ook bewuster met je eigen leefomgeving omgaan? Bezoek een CleanDrinks editie in jouw omgeving. Op www.cleandrinks.com vind je de agenda. Op 24 november a.s. is de volgende editie in Breda. Zet ‘m in je agenda en meld je even aan op de site. Ik zal er zijn en ontmoet je graag!

Marina Schriek – burnout specialist

Mijn bedrijf is gespecialiseerd in behandeling en preventie van burnout. Ik adviseer ondernemers over manieren om hun ziekteverzuim drastisch te verlagen. Meer tips om ziekteverzuim te voorkomen, kun je via deze link http://bit.ly/StuurTips aanvragen. Wil je meer weten, kijk dan op www.deopening.nl.

admin

Share
Published by
admin
Tags: biologisch vleesCleanDrinkscradle to cradleecologische productenecosysteemfairtradeprijsstellingRedDot Awardte duurtoiletpapier

Recent Posts

Hoe word je een burn-out specialist?

Burn-out specialist Er zijn vele manieren om specialist of expert te worden. Voor mij komt het er op neer dat…

6 jaar ago

Je bent mooi

Veel mannen en vrouwen vinden zichzelf niet mooi. Het is een populair gespreksonderwerp. Wat vind je wel mooi aan jezelf…

6 jaar ago

Probeer eens wat anders

Veel mensen die (bijna) een burn-out krijgen hebben moeite met voelen. Iedereen kan voelen want iedereen kan de warmte van…

6 jaar ago

Doe het voor jezelf

Een cliënte kwam met klachten die zich vooral uitten in vastzittende schouders en nek. Ze begreep heel goed dat haar…

6 jaar ago

Spreken in het openbaar

Veel mensen komen via hun werk, maar bijvoorbeeld ook bij familiaire gelegenheden, in situaties waar ze een groep toe moeten…

6 jaar ago

Breng me aan de macht en ik regel het allemaal.

Breng me aan de macht… In ons huishouden hebben we een gevleugelde uitspraak: ‘breng me aan de macht en ik…

6 jaar ago