Sla over naar de inhoud

Doe het voor jezelf

Een cliënte kwam met klachten die zich vooral uitten in vastzittende schouders en nek. Ze begreep heel goed dat haar spierpijn veroorzaakt werd door spanningen in haar leven. Ze vertelde me dat haar beste vriendin een nieuwe vriend had. “Ik kan er niets aan doen, ik haat hem echt” zei ze.
Wanneer je haat voelt voor deze of gene, is dat een bijzonder sterke emotie. Vooral in dit geval waarin de persoon in kwestie mijn cliënt niets misdaan had. Maar stel dat dat wel het geval zou zijn, waarom zou je voorbij je eigen haat willen groeien?

Haat is een emotie die duidelijk aangeeft dat de gedachten die je over diegene hebt je eigen levenskracht afknijpen. Met andere woorden, je pijnigt jezelf met je haatgedachten. Wanneer je je hele leven vast zou blijven houden aan deze haatgevoelens, verziek je je eigen leven.
En dat is waarom haatgevoelens in de meeste gevallen na verloop van tijd afzwakken. Je hebt er gewoon de energie niet voor om je constant bezig te houden met het in stand houden van je haat. Je haatgevoelens verdwijnen naar de achtergrond doordat je aandacht afgeleid wordt door andere zaken. Je leven gaat toch gewoon door, boodschappen doen, je huishouden, je werk, etc. Toch kom je op enig moment weer terug met je gedachten bij de persoon of de situatie die jouw haatgevoelens opwekken. En daar is dat enorm rottige gevoel weer.

Nu kun je natuurlijk zeggen dat dat door die ander komt en hoe diegene zich gedraagt.
Dat doen veel mensen die zich zo voelen. Maar zo geef je al je kracht weg. Je blijft in als het ware in de macht van diegene die je dat het minste gunt.
Dus wil je diegene echt betaald zetten, dan laat je je haat los. Je stopt met haten.
Daarmee bereik je twee dingen. Ten eerste neem je je kracht terug en ten tweede sta je jezelf toe om je weer goed te voelen, want dat krachtige, nare haatgevoel laat je verdwijnen.

In Gefeliciteerd met je burn-out staat precies uitgelegd hoe je aan de opeenvolging van je emoties kunt merken of je gedachten je sturen naar meer of minder stress en daaraan gekoppeld, je slechter of beter voelen.
Ik ga ervan uit dat ook jij je het liefst goed voelt en daarom is het loslaten van je haatgevoelens een cadeau dat je aan jezelf geeft.
Mocht je het toch nog nodig hebben om boos te zijn op die ander, bedenk dan dat diegene zelf met z’n daden moet leven, maar dat jij daar geen getuige meer van wilt zijn.
Doe het voor jezelf: laat het los!

Published inBlog

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *