Sla over naar de inhoud

In de ergernissen top 10: zwerfvuil

Ergernissen Top 10: zwerfvuilIn de ergernissen top 10


Zwerfvuil, je kunt je er echt wild aan ergeren, want er ligt genoeg voor iedereen. Zwerfvuil staat al jaren in de ergernissen top 10. Maar, je ergeren is slecht voor je gezondheid. Ergernissen leiden tot stress en kunnen
daarmee aanleiding zijn voor tal van lichamelijke klachten. Daarom is het beter om de ergernis om te zetten in actie. Het komt steeds vaker voor dat mensen die balen van het vele zwerfvuil, bijvoorbeeld op een grasveldje waar hun woonkamer op uitkijkt, uiteindelijk gewoon een vuilniszak pakken en zelf de boel even opruimen. Het gekke is, dat ze daar onverwacht een heel goed gevoel van krijgen.

Bukken en buigen
Opruimers vertellen dat ze blij zijn geworden van hun eigen actie. Ze nemen de bron van ergernis weg en hebben het idee iets bij te dragen aan het welzijn van hun buurt. In actie komen zorgt ervoor dat je uit je stoel komt, een wandelingetje maakt, ook nog eens met de nodige knie-buig en buk-acties. De bloedcirculatie versnelt, de ademhaling wordt dieper, je aandacht is bij het opruimen. Dit alles zorgt ervoor dat de ergernis als sneeuw voor de zon verdwijnt en daarmee de stress die zo vervelend voelde. In plaats daarvan komt het goede gevoel. Als klap op de vuurpijl, prijzen voorbijgangers je met je geweldige en pragmatische aanpak. Een praatje is makkelijk aangeknoopt en zo voel je je weer meer verbonden met de buurt.

Gewapend met een bbq-tang
Het is niet verwonderlijk dat steeds meer buurtbewoners de handen ineen slaan en wekelijks of maandelijks samen erop uit trekken om in de buurt op te ruimen. Hardlopers en wandelaars, al of niet gewapend met een bbq-tang verenigen het nuttige met het aangename en ruimen op langs hun route. Een kleine moeite volgens velen. Het blijkt dat wie de omslag eenmaal gemaakt heeft van: “wat daar ligt is niet van mij en ik heb er afkeer van” naar “ik maak een schone leefomgeving tot mijn eigen verantwoordelijkheid en ruim het gewoon op” een gelukkiger mens wordt.

Logisch: blijven hangen in het probleem, leidt tot ergernis, frustratie en een machteloos gevoel. De ergernis gebruiken als opstapje naar een oplossing die binnen je eigen draagkracht past, geeft een prettig gevoel omdat je voorbij het probleem gestapt bent.

Handen uit de mouwen
Op 29 maart a.s. organiseert Nederland Schoon de landelijke zwerfvuildag. In tal van gemeente gaan individuen en groepen op pad om op te ruimen. Doe mee en zet je ergernis over het zwerfvuil om in bijdragen aan een oplossing.

Veel opruim plezier toegewenst en geniet veel van je opgeruimde buurtje!

 

Marina Schriek

 

Kijk ook op www.nederlandschoon.nl en www.supportervanschoon.nl.
Zelf doe ik mee aan de opruimactie in Lage Zwaluwe. Bekijk onze actie.

 

Published inBlogGroen denken en doen

4 Comments

 1. Dick van Harn Dick van Harn

  Ik ben al jaren fan van ‘Houd Nederland schoon’. Iedere zaterdag 1 uurtje werk en schoon is het weer. Reacties als ‘goed bezig meneer tot dat zou de gemeente moeten doen’. Hoe schoner hoe minder men geneigd is er zijn vuil bij te leggen. Ja het geeft mij energie en een goed gevoel!!

 2. Marina Marina

  Hoi Dick, jij bent goed bezig 🙂 Had je deze al gezien? http://youtu.be/8QT5K7-T_Co
  Dit is wat er gebeurt wanneer er steeds meer opruimers komen.

 3. Jacqueline Wieman Jacqueline Wieman

  Ha Marina,

  Dank je wel voor je mooie lezing in Eindhoven.
  Ik ben 2 dagen met het experiment bezig en ja hoor, voelt fijn, enne de eerste dag, ik had plezier besteld… en ja hoor, dezelfde ochtend ontzettend hard gelachen en dat was heerlijk! Ik wil graag oa meer luchtigheid en humor in mijn leven toelaten.

  Vandaag weer plezier gevraagd. Ben benieuwd .

  ook ik ruim in de buurt zwerfvuil, fijn, geeft me goed gevoel en ik wandel toch bijna elke dag in de buurt.
  Mensen kijken wel maar dat is OK.

  Ook het het IK VIND ER NIETS VAN! probeer ik te integreren…..

  heel veel succes met alles.

  gr Jacqueline

  • Marina Marina

   Hé Jacqueline,

   Leuk dat je nog even een berichtje stuurt. Ik vond het erg leuk bij jullie in Eindhoven en het is natuurlijk supertof dat jij dat waardeert en er ook nog eens wat mee kunt en doet. Misschien nog een kleine nuance, want IK VIND ER NIETS VAN, pas ik natuurlijk alleen toe wanneer een oordeel mijn gevoel naar beneden dreigt te trekken. Wanneer het leuk is, wordt het alleen maar nog leuker door te erkennen: DIT VIND IK HEEL LEUK. (of heel fijn, prettig, grappig, aantrekkelijk, lief etc.)

   Heel veel plezier en succes met de voortzetting van het experiment en alle mooie dingen, en lachbuien 😉 die eruit voort komen!

   Hartelijke groeten,

   Marina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *