Sla over naar de inhoud

Alle neushoorns schijten op een hoop

Alle neushoorns schijten op een hoop

Een paar jaar terug was ik in Zuid-Afrika op vakantie in het Krügerpark op zoek naar o.a. neushoorns. Onze mooiste belevenis was een wandelsafari onder begeleiding van twee parkrangers. Ze hadden wel humor die mannen. Voor we naar de plaats van bestemming reden, gingen ze eerst op zoek naar de leeuwen die vlakbij gespot waren.
We vonden en bewonderden drie grote exemplaren en reden maximaal 100 meter verder. Daar mochten we uitstappen voor onze wandeling. Ze hebben zich natuurlijk verkneukeld om ons toeristen, die angstig om zich heen kijkend, de jeep uit kwamen.
Uiteindelijk vertelden ze dat de leeuwen net een flink wildebeest gevangen en gegeten hadden en echt niet achter een groep mensen aan zouden gaan.

NeushoornSchijthoop
Wij moesten even slikken, maar besloten hen te vertrouwen en zo gingen we aan de wandel. Midden in de uitgestrekte natuur liepen we daar, beschermd door onze rangers.
Onderwijl kregen we uitleg over de sporen van de bewoners van deze natuur: pootafdrukken en poep.
Zo kwamen we bij een grote hoop. Dit bleek de schijthoop van een rondtrekkende neushoorn te zijn. Die schijthoop is een soort bulletinboard: elke keer dat de neushoorn voorbij komt laat hij zijn boodschap achter. “I was here”. Andere neushoorns doen hetzelfde. Zo weten de neushoorns precies wie er allemaal in dat gebied rondstruinen. Zo weten ze dat er een leuk vrouwtje in de buurt is waar ze achteraan kunnen en ook dat er nog meer neushoornmannetjes zijn, die hen wellicht van hun troon willen verstoten. Aan de manier waarop en waar ze hun hoop achterlaten, kunnen de neushoorns van elkaar opmaken hoe dominant ze zijn en of er gevochten moet worden om de hiërarchie te bepalen of niet. Ongelooflijk wat een verhaal die ranger over die ene schijthoop kon vertellen.

Sporen en symptomen
Vandaag liep ik in de polder en vergeleek de schijthoop van de neushoorn, met de troep die ik onderweg tegenkwam. Wat kan ik daar uit opmaken? Behoort het lege waterflesje toe aan een vrouw op de fiets die haar tas te vol vond om het flesje mee naar huis te nemen? Het limonadeflesje, voorheen eigendom van een scholier die gewend is alles te laten vallen, waar het zo uitkomt? Het yoghurt zuigzakje…. van een kind op weg naar huis? Of van een verkoper die een snel ontbijt neemt op weg naar z’n eerste afspraak? Waar de schijthoop van de neushoorns een precair communicatiemiddel is wat het voortbestaan van de soort waarborgt, heeft onze troep niets met communicatie te maken.

Of toch?
Want wat is zwerfvuil eigenlijk? Het zijn ook sporen die iets vertellen over de mensen die ze achter laten. Heeft het zwerfvuil dan toch iets met communicatie te maken? Is het misschien een hulproep van mensen die ten ondergaan aan onverschilligheid? Wat vertelt het ons en kunnen we de boodschap van zwerfafval ook zien als precair communicatiemiddel dat ons helpt bij het voortbestaan van onze soort?

Zie jij er een gat in? Heb je suggesties, ik lees ze graag!
Marina Schriek

 

De landelijke opschoondag van Nederland Schoon werd geopenend in De Biesbosch door niemand minder dan Freek Vonk. Er werd in heel Nederland opgeruimd, het aantal akties was met zeker 10% gestegen.  Lees er meer over op de site van Nederland Schoon.

 

* Dit blog werd in 2011 al eens gepubliceerd op de website van KLEAN

Published inBlogGroen denken en doen

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *