Sla over naar de inhoud

Zwerfvuil

Het bloggen levert me veel leuke reacties op en daar geniet ik enorm van. Zo reageerde Peter Smith van KLEAN op mijn vorige blog. Klean staat voor Klagen Loont Echt Absoluut Niet. Peter baalde van zwerfafval. Klagen erover helpt niet, dus nu steekt hij de handen uit de mouwen en hij ruimt zwerfvuil op. Een uur in de week gaat hij ergens opruimen, zomaar omdat de wereld er mooier van wordt!

Nog zo’n voorbeeld: “Ik prik mee” van Nico van Paridon, ook een hardloper. Nico gaat gewapend met z’n pasta-klem en een plastic zak hardlopen en ruimt op wat hij onderweg tegenkomt, zo voegt hij gelijk wat extra kniebuigingen aan zijn training toe 😀 (zie link naar filmpje)

Ik loop regelmatig hard en ja, dan zie je overal wel wat slingeren. Vooral langs het fietspad naar het volgende dorp, maar ook gewoon in het dorp zelf. Per jaar besteedt Nederland 250 miljoen euro aan het opruimen van zwerfafval. Het is dus een kostbaar fenomeen, waar universiteiten en overheden zich mee bezighouden. Zwerfvuil, lokt meer zwerfvuil.

Hoe simpel kan het zijn
Wanneer iedereen op zou ruimen wat er recht voor of achter het huis ligt en wanneer je tijdens een wandeling wat ziet liggen en je neemt het even mee…..
Hoe zit dat toch met ouders die kinderen blikjes, flesjes of zakjes meegeven. Checken die bij hun kroost of ze weten dat het afval in de prullenbak hoort.
Want het probleem is snel opgelost wanneer we niets meer zouden laten ‘vallen’.

Bij de viering van het 2-jarig bestaan van CleanDrinks in Amsterdam op 24 februari 2011, vertelde Wubbo Ockels dat hij regelmatig met schoolklassen praat. Hij vertelt dan dat hij astronaut is en de ruimte in is geweest. Vanuit de ruimte heb je een prachtig uitzicht op aarde en Wubbo besefte toen hij dat zag dat de aarde zelf ook een ruimteschip is. We zitten op deze ene planeet en kunnen er niet af. Net als een astronaut zit opgesloten in z’n spaceshuttel. Logisch toch dat we ons afval opruimen omdat we ons ruimtevaartschip, genaamd “planeet” niet willen vervuilen.

Nederland schoon
Dit weekend wordt de landelijke opschoondag weer georganiseerd, ook wel zwerfvuildag genoemd.  Het lijkt mij nog mooier om een voorbeeld te nemen aan Amerika en Australië. Daar is het heel gewoon dat een familie, een buurtgroep, een bedrijf of een sportvereniging een bepaald gebied adopteert en schoonhoudt. Dat is een mooie manier om uiting te geven aan je MVO-beleid: “Ons bedrijft ruimt  2-maandelijks het nabijgelegen bos op.”  Goed voor de teambuilding, goed voor je imago, goed voor je ego en goed voor het milieu. Super!

Het kan!
Wat ik een prachtig voorbeeld vind, waar alles samenkomt is de opruimaktie van Estonia.

In één dag, samen met 50.000 vrijwilligers het hele land opruimen op zo’n manier dat niet alleen alle inwoners van het land anders over afval zijn gaan denken, over heel de wereld zijn mensen geraakt door dit initiatief. Want het bewust zijn is het mooiste instrument om mensen te betrekken bij hun omgeving in de breedste zin.

Gewoon doen
Heb jij ook passie voor onze mooie wereld en wil jij ook je steentje bijdragen aan een schonere leefomgeving? Niet klagen of zeuren: GEWOON DOEN!

Morgen is het zover, geef je op, doe mee, met je gezin, je vrienden, je buren.
Waarom: omdat je er zelf plezier van hebt en fijn voelt om betrokken te zijn bij je leefgemeenschap. En volg net als ik het voorbeeld van Peter en Nico en laat het niet bij die ene dag per jaar.

www.kleanworldwide.nl
www.nederlandschoon.nl
www.ikprikmee.nl
http://www.hartvannederland.nl/nederland/utrecht/2007/ik-prik-mee-actie-tegen-zwerfafval/

Published inBlogGroen denken en doen

2 Comments

 1. Mooi overzicht Marina:

  Doe mee en schrijf geschiedenis!
  De lente verwelkomen

  Ooit was er een eerste Sinterklaasavond, ooit was er een eerste valentijnsdag… en nu komt er voor het eerst: de lente verwelkomen!

  Dat wil je toch niet missen?

  Laat even weten of je meedoet. je hoeft er je straat niet voor uit (eigenlijk hoop ik voor je dat je dat wel moet ;)).

  De bedoeling is om waar je ook maar bent zondag 20 maart, ter verwelkoming van de lente dat je één stuk zwerfvuil opruimt.

  Wedden dat je veel meer gaat genieten van de lente!

  Meer info:
  De lente verwelkomen: http://bit.ly/h4uV1O
  Op facebook: http://on.fb.me/i5FxzX

  Opgewekte groet,
  Peter.

 2. Hoi Marina,

  Wat een goed geschreven blog over zwerfvuil; informatief en to the point. Ik herken uiteraard wat je zegt over gewoon “doen”, de energie die normaal in klagen gaat zitten omzetten in actie. Ben zelf nu zo’n 3,5 jaar actief, en ik heb nog steeds het idee een goede bijdrage aan de maatschappij en vooral de natuur te leveren. Tip: lees ook mijm column over “plastic soep is overal”. Volgens mij ernstig waar en een onderschat probleem. Zie ook de website van Marius Post over zijn actie “plastic whale” en de website van Sea Cleaners. Veel succes met je vervolg acties! Groet Nico

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *