Sla over naar de inhoud

Dankbaarheid maakt gezond

Dankbaarheid of liever nog een waarderende levenshouding, maakt een groot verschil op vele aspecten in je leven. Wie vol waardering is voor al het goede in diens leven, ervaart het leven van alledag als plezieriger en kan beter omgaan met tegenslag. Zelf heb ik gemerkt hoe sterk dit werkt door mee te doen aan een positivity-challenge op Facebook.
Een vriendin daagde me uit om gedurende een week dagelijks drie positieve zaken te benoemen. Wanneer ik een leuk gesprek had gehad, bedacht ik: dit kan ik vanavond opschrijven. Een hertje op de akker: die gaat in de top 3. Een wandeling in de zon, terwijl het de rest van de dag regende… ik werd veel alerter op allerlei gebeurtenissen en waardeerde die veel meer dan anders. Door de aandacht leek het wel of ik positiviteit in het kwadraat aan mijn dagelijkse leven toevoegde. Het enige wat een beetje vreemd was, was dat ik me bij het opsommen van mijn positieve ervaringen van die dag, zo’n blije floepert voelde en me afvroeg of niemand daar aanstoot aan zou nemen. Ronduit belachelijk natuurlijk.

hart op het zand

Klagen en zeuren is de norm
Het zette me wel aan het denken. We leven graag mee met elkaars wel en wee. Maar het wee maakt best een belangrijk deel uit van onze dagelijkse conversatie. Ergernissen, frustraties, onmacht en verdriet over allerlei zaken, waar we het gevoel hebben geen invloed op uit te kunnen oefenen, krijgen vaak meer aandacht dan de (kleine) geluksmomenten. Er zijn mensen die het je kwalijk nemen wanneer je praat over jouw fijne dag, terwijl zijzelf allerlei rottigheid meemaakten. Mag je wel gelukkig zijn, wanneer bij jou alles goed gaat, maar bij een ander niet? In de praktijk van alledag laten velen zich verleiden om ook mee te klagen en te zeuren over van alles en nog wat, soms gewoon om anderen niet te ontrieven. Recent onderzoek heeft bewezen dat dit niet bijdraagt aan je goede gezondheid.
Wetenschappers van de Universiteit van Californië in San Diego ontdekten dat het aantal biomarkers  voor ontsteking (stofjes in je bloed) afneemt wanneer gevoelens van dankbaarheid toenemen. Dit heeft niet alleen invloed op de gezondheid van ons hart, maar ook met tal van andere chronische aandoeningen. Snel mee stoppen dus met al dat gepraat over juist dat wat niet goed gaat in onze wereld en overstappen op de goede gewoonte van waardering en dankbaarheid.

 

Snel resultaat
Wanneer positiviteit de trend wordt, dan scheelt dat in Nederland al snel miljarden aan uitgaven in de gezondheidszorg alleen al. Ik stel daarom voor dat politiek Nederland direct het goede voorbeeld gaat geven en ook de positivity challenge aangaat. Het liefst een paar maanden of nog beter een heel jaar lang! Want alles wat je aandacht geeft, dat groeit. Laat die positieve levenshouding maar groeien. Maar laten we niet wachten tot onze regering en de overheid het gaat doen.
Verbeter de wereld en… begin zelf!

Published inBurn-outGezondheid

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *